Stopnice

Lesene stopnice

Stopnice že dolgo niso več le pot navzgor ali navzdol – postale so pomemben vizualni element, ki sooblikuje podobo prostora.
Pri izbiri vrste lesa in oblike stopnic je zato treba, kot pri umetninah, v obzir vzeti stilsko in barvno skladnost izdelka s prostori in ostalim pohištvom.

Tlorisna oblika stopnic

Običajno je osnovna tlorisna oblika stopnic predvidena že v projektu, zato priporočamo, da ji namenite dovolj pozornosti že v fazi projektiranja.

Glede na obliko stopnic ločimo:

  1. Ravne stopnice, kjer so vse nastopne ploskve pravokotne oblike. Ploskve lahko tečejo v isti liniji od začetka do konca (t. i. enoramne stopnice) ali pa jih razdeljuje vmesni podest z zavojem (t. i. dvo- ali večramne stopnice). Posebna vrsta ravnih stopnic so tudi račje stopnice, ki odlično rešujejo večje prostorske stiske.
  2. Zavite stopnice, kjer vmesnih podestov ni in jih nadomeščajo nastopne ploskve konične oblike. Posebna izvedba zavitih stopnic so krivljene stopnice, kjer je nosilna konstrukcija na eni ali obeh straneh v krivljeni izvedbi. Dobro poznane so tudi spiralne ali krožne stopnice z značilnim osrednjim stebrom, okrog katerega tečejo nastopne ploskve

Konstrukcija stopnic

Glede na obliko in funkcionalnost prostora se lahko odločite za samonosilne stopnice ali tiste na betonski konstrukciji.
Samonosilno stopnišče izdelujemo skupaj z nosilno konstrukcijo. Ta je lahko ravna ali krivljena, iz lesa ali kovine. Z izbiro oblike poskrbimo za klasičnen, rustikalen ali moderen videz, posebnost naše ponudbe pa predstavljajo stopnice s krivljeno nosilno konstrukcijo ter stopnice brez vidne nosilne konstrukcije.
Stopnice na betonu izdelamo tako, da že obstoječo betonsko konstrukcijo obložimo z lesom. Po potrebi dodamo tudi ograjo iz poljubnih materialov, ki še dodatno poudari izbrani stil stopnišča.

Ograje

Za nov pridih v prostoru je včasih dovolj že nova ograja. Poleg izdelave ograje v kombinaciji z lesenimi stopnicami zato omogčamo tudi indiviualno izdelavo ograj za stopnice, obložene z drugimi materiali.

Pri kombinaciji materialov praktično ni omejitev. Les, kovina (inox, medenina), steklo, marmor, vrvi … med prav vsemi se lahko najde harmonija, vsak pa prispeva tudi k splošnemu vzdušju v prostoru: les bo deloval toplo in domače, kovina moderno, steklo pa bo svetlobi in energiji pustilo prosto pot.

Oglejte si ograje

Vedno po meri

Naj vam bo vsak korak pisan na kožo. Vsako stopnišče, ki ga izdelamo, je popolnoma prilagojeno meram in željam naročnika, s tem pa tudi 100% unikaten.

Da se vaša vizija udobno namesti ob stene, poskrbimo z natančno izmero prostora, ki jo pri zahtevnejših projektih opravimo s 3D skenerjem.

Vedno v stilu

Stopnišče v stanovanju vedno ujame in vodi pogled. Pri izboru stila in materialov stopnic je zato vredno upoštevati tudi druge elemente stanovanja: talne obloge, vrata in pohištvo. Na ta način boste poskrbeli, da se bodo stopnice lepo zlile s prostorom.

Vedno do zadnjih detajlov

Pri postavitvi stopnic je treba pomisliti na vsak korak – tudi tistega v temi. Prava osvetlitev poleg varne uporabe zagotavlja poseben ambient prostora, dodatno pa poudari tudi vse unikatne oblike in detajle stopnic.

Namestimo jo lahko ob steno, pod ročaje ali previse – kjerkoli bo pričarala tisto piko na i.

Posluh in izkušnje za vsak projekt

Dobro je vedeti

Kaj je še pomembno za dolgo obstojnost stopnic?

Zelo pomemben pogoj za dolgo obstojnost lesenih stopnic je primerna klima v prostoru.

Masivnim lesenim stopnicam bodo najbolj odgovarjali pogoji, ki so tudi sicer priporočljivi za bivalne prostore: relativna vlažnost zraka naj dosega 45-60 %, temperatura zraka pa 20-23 stopinj Celzija. Pri prenizki ali previsoki vlagi se v lesu zaradi krčenja in raztezanja namreč pojavijo razpoke in druge deformacije.

Kako pravilno negovati lesene stopnice?

Za vzdrževanja zaščitnega sloja laka oz. oljene površine uporabite za to namenjena negovalna sredstva.

Ko nastane večja obraba laka oz. olja, je treba površino obnoviti s ponovnim nanosom materiala za površinsko zaščito.

Kako pravilno očistiti lesene stopnice?

Predvsem moramo biti pozorni, da s stopnic redno odstranjujemo pesek in druge drobne delce, ki poškodujejo zaščitni sloj in les. Prav tako s stopnic nemudoma obrišemo vsakršno razlito tekočino.

Za suho čiščenje uporabimo sesalec z mehko krtačo ali omelo, da ne poškodujemo zaščitnega sloja, ki je površinsko nanesen na stopnice.

Če je potrebno mokro čiščenje, stopnice očistimo z mehko vlažno krpo, ki je še vedno dovolj suha, da za seboj ne pušča mokrih sledi. Pri tem lahko uporabimo tudi blag detergent, primeren za lesene površine.

Čiščenje lakiranih in oljenih površin s parnim čistilcem odsvetujemo, saj bi to poškodovalo zaščitni sloj.

Več pogostih vprašanj