Stopnice / Samonosilne notranje stopnice

Samonosilne stopnice

Samonosilne stopnice ponujajo odličen izkoristek prostora, v dom pa vnesejo pridih sodobnosti. Izbirate lahko med različnimi tipi konstrukcij, medtem ko med materiali prevladujeta les in kovina.

Spiralne stopnice

Spiralne stopnice so posebna oblika samonosilnih stopnic, ki navadno uživajo pozornost v sredini prostora. Stopnice oziroma nastopne plošče so ovite okrog lesenega ali kovinskega nosilnega stebra, nosilnost pa lahko prevzame tudi ograja. To je odlična izbira za stanovanja, kjer je zahtevana prostorska učinkovitost, saj stopnišče skupno zavzema daleč najmanj tlorisne površine.

Nevidna konstrukcija

Kadar je konstrukcijska zasnova nosilne stene primerna, se lahko odločimo za nevidno konstrukcijo stopnic. Pri tem gre v resnici za vgraditev železne konstrukcije v steno, na katero nato pripnemo lesene nastopne ploskve. Te zato dajejo vtis, da v prostoru lebdijo. Stopnice z nevidno konstrukcijo omogočajo maksimalni izkoristek prostora pod njimi, zaradi zahtevnosti pa je idealno, da se načrtujejo že v fazi gradnje objekta.

Estetika in funkcionalnost z roko v roki

Vedno poskrbimo, da stopnišče že na prvi pogled vzame dih, hkrati pa vas vsak dan razvaja s svojo funkcionalnostjo in kvaliteto. Idealna razmerja med višinami in globinami stopnic poskrbijo za hojo brez naprezanja, pravšnja širina stopnišča pa omogoča tudi prost pretok pohištva med nadstropji.

Premišljene podrobnosti

Prefinjenost je v detajlih. Za vsako rešitev se prepričamo, da 100% ustreza vašemu domu, pa naj bo to način namestitve stekla, mesto osvetlitve ali robna letev.

Popolnost v kompletu

Naše delo se ne konča z zadnjo stopnico. Za popoln, zaključen videz prostora lahko uredimo tudi:
– ograje na stopnišču ali galeriji
– ročaje
– obrobo plošče
– zaključke ob stenah
– poklopce parapetnega zidu
– osvetlitev stopnic

Ograje

Za nov pridih prostoru je včasih dovolj že nova ograja. Poleg izdelave ograje v kombinaciji z lesenimi stopnicami zato omogočamo tudi individualno izdelavo ograj. Pri kombinaciji materialov praktično ni omejitev. Les, kovina (inox, medenina), steklo, marmor, vrvi … med prav vsemi se lahko najde harmonija, vsak pa prispeva tudi k splošnemu vzdušju v prostoru.

Oglejte si ograje

Najpogosteje uporabljene vrste lesa

Za stopnice uporabljamo tako domače kot tuje vrste lesa.

Pri izbiri se vedno oziramo na materiale ter stil pohištva in tal v bližini, veliko vlogo pa igra tudi podatek o predvideni obremenjenosti stopnišča.

Najpogosteje izbrane vrste lesa so hrast, bukev, češnja, javor, jesen in oreh, za katere tudi v čim večji meri posegamo po ponudbi domačega trga.

Hrast

Bukev

Jesen

Oreh

Javor

Češnja

Dobro je vedeti

Kaj je še pomembno za dolgo obstojnost stopnic?

Zelo pomemben pogoj za dolgo obstojnost lesenih stopnic je primerna klima v prostoru.

Masivnim lesenim stopnicam bodo najbolj odgovarjali pogoji, ki so tudi sicer priporočljivi za bivalne prostore: relativna vlažnost zraka naj dosega 45-60 %, temperatura zraka pa 20-23 stopinj Celzija. Pri prenizki ali previsoki vlagi se v lesu zaradi krčenja in raztezanja namreč pojavijo razpoke in druge deformacije.

Kako pravilno negovati lesene stopnice?

Za vzdrževanja zaščitnega sloja laka oz. oljene površine uporabite za to namenjena negovalna sredstva.

Ko nastane večja obraba laka oz. olja, je treba površino obnoviti s ponovnim nanosom materiala za površinsko zaščito.

Kako pravilno očistiti lesene stopnice?

Predvsem moramo biti pozorni, da s stopnic redno odstranjujemo pesek in druge drobne delce, ki poškodujejo zaščitni sloj in les. Prav tako s stopnic nemudoma obrišemo vsakršno razlito tekočino.

Za suho čiščenje uporabimo sesalec z mehko krtačo ali omelo, da ne poškodujemo zaščitnega sloja, ki je površinsko nanesen na stopnice.

Če je potrebno mokro čiščenje, stopnice očistimo z mehko vlažno krpo, ki je še vedno dovolj suha, da za seboj ne pušča mokrih sledi. Pri tem lahko uporabimo tudi blag detergent, primeren za lesene površine.

Čiščenje lakiranih in oljenih površin s parnim čistilcem odsvetujemo, saj bi to poškodovalo zaščitni sloj.

Več pogostih vprašanj