Stopnice / Obloga betonske konstrukcije z lesom

Obloga betonske konstrukcije z lesom

Lesena obloga betonskemu stopnišču prinese poseben pridih domačnosti, poleg tega pa poenostavi vzdrževanje in pripomore k boljši vizualni povezanosti stopnišča.

Popolnost na vsakem koraku

Lesene obloge v dom ne prinesejo le topline – so tudi izvrstne v skrivanju nepopolnosti. Betonska konstrukcija je le v redkih primerih izdelana do želene preciznosti, občasno pa tudi ugotovimo, da razmerje med širino in višino ni najbolj funkcionalno. Ob izmeri konstrukcije s 3D skenerjem hitro zaznamo prisotne napake in jih s prilagoditvami lesene obloge enostavno odpravimo.

Estetika in varnost

Ograje kot del lesene obloge poskrbijo za varnost in oporo, z našim pristopom pa poskrbijo tudi za dovršen videz celotnega stopnišča. Izbira materialov in postavitev je praktično neskončna: med materiali običajno kraljujejo les, različne kovine ali steklo, oblike pa variirajo od tistih z najprestižnejšimi stebrički do minimalističnih ročajev, pritrjenih ob steno.

Enostavnejše vzdrževanje

Čelne površine stopnic so ob uporabi najbolj izpostavljene umazaniji, ki pa jo zaradi površine betona težko odstranimo. Ob oblogi betonske konstrukcije zato priporočamo, da se poleg nastopnih ploskev dodajo tudi čelne deske. Gladka površina lesa bo omogočila bistveno lažje vzdrževanje. Za ljubitelje kontrastov čelne deske zlahka obarvamo tudi belo in s tako pričaramo vtis pleskane površine – brez odrekanja čistoči.

Odločilni zaključki

Čeprav je primarna funkcija zaključkov ob steni zaščita pred umazanijo, ne gre spregledati njene povezovalne funkcije. Tekoča linija, ki stopnice spremlja od vrha do dna, stopnišču doda svojevrstno mehkobo, elemente pa vizualno poveže v zaključeno celoto.

Samonosilna ali betonska konstrukcija?

Čeprav se na prvi pogled zdi, da bo z betonsko konstrukcijo, ki le potrebuje obleko, delo enostavnejše in ugodnejše, to ne drži. Cena izdelave betonske konstrukcije z oblogo lesa se cenovno bistveno ne razlikuje od cene samonosilnih stopnic, slednje pa medtem prinašajo tudi več možnosti za izvedbo. V fazi odločanja zato vedno priporočamo samonosilne stopnice.

Ograje

Za nov pridih prostoru je včasih dovolj že nova ograja. Poleg izdelave ograje v kombinaciji z lesenimi stopnicami zato omogočamo tudi individualno izdelavo ograj. Pri kombinaciji materialov praktično ni omejitev. Les, kovina (inox, medenina), steklo, marmor, vrvi … med prav vsemi se lahko najde harmonija, vsak pa prispeva tudi k splošnemu vzdušju v prostoru.

Oglejte si ograje

Najpogosteje uporabljene vrste lesa

Za stopnice uporabljamo tako domače kot tuje vrste lesa.

Pri izbiri se vedno oziramo na materiale ter stil pohištva in tal v bližini, veliko vlogo pa igra tudi podatek o predvideni obremenjenosti stopnišča.

Najpogosteje izbrane vrste lesa so hrast, bukev, češnja, javor, jesen in oreh, za katere tudi v čim večji meri posegamo po ponudbi domačega trga.

Hrast

Bukev

Jesen

Oreh

Javor

Češnja

Dobro je vedeti

Kaj je še pomembno za dolgo obstojnost stopnic?

Zelo pomemben pogoj za dolgo obstojnost lesenih stopnic je primerna klima v prostoru.

Masivnim lesenim stopnicam bodo najbolj odgovarjali pogoji, ki so tudi sicer priporočljivi za bivalne prostore: relativna vlažnost zraka naj dosega 45-60 %, temperatura zraka pa 20-23 stopinj Celzija. Pri prenizki ali previsoki vlagi se v lesu zaradi krčenja in raztezanja namreč pojavijo razpoke in druge deformacije.

Kako pravilno negovati lesene stopnice?

Za vzdrževanja zaščitnega sloja laka oz. oljene površine uporabite za to namenjena negovalna sredstva.

Ko nastane večja obraba laka oz. olja, je treba površino obnoviti s ponovnim nanosom materiala za površinsko zaščito.

Kako pravilno očistiti lesene stopnice?

Predvsem moramo biti pozorni, da s stopnic redno odstranjujemo pesek in druge drobne delce, ki poškodujejo zaščitni sloj in les. Prav tako s stopnic nemudoma obrišemo vsakršno razlito tekočino.

Za suho čiščenje uporabimo sesalec z mehko krtačo ali omelo, da ne poškodujemo zaščitnega sloja, ki je površinsko nanesen na stopnice.

Če je potrebno mokro čiščenje, stopnice očistimo z mehko vlažno krpo, ki je še vedno dovolj suha, da za seboj ne pušča mokrih sledi. Pri tem lahko uporabimo tudi blag detergent, primeren za lesene površine.

Čiščenje lakiranih in oljenih površin s parnim čistilcem odsvetujemo, saj bi to poškodovalo zaščitni sloj.

Več pogostih vprašanj