Ograje

Ograje

Malo je stvari v hiši, ki na obiskovalca naredijo tak vtis kot čudovita ograja. Njenega oblikovanja zato ne gre jemati zlahka – še posebej, ko je na voljo toliko različnih oblik in materialov.

Estetika in varnost

Čeprav je osnovni namen ograje varnost, to ne pomeni, da ne more zadostiti tudi najvišjim estetskim zahtevam. Z izkušnjami in inovativnostjo poskrbimo, da ograja zadostuje tako osebnemu stilu kot tudi standardom glede višine in velikosti odprtin.

Tudi za najmlajše

Ko hišo napolnijo majhni otroci, stopnišče hitro postane nevaren teren. Del naše ponudbe je zato tudi izdelava varovalne ograje, ki prepreči dostop do stopnic. Da varovalna ograja ne bo kvarila videza, jo izdelamo v stilu, ki brezhibno dopolnjuje obstoječo ograjo in tako poskrbi za uglajen videz stopnišča.

Lesena ograja

Ograja iz lesa pričara pravo vzdušje za vsakogar, ki ceni dotik narave in domačnosti. Pri obliki in dimenziji ročajev praktično ni omejitev. Vmesni stebrički se v modernih domovih običajno pojavljajo v kvadratni ali okrogli obliki, za ljubitelje rustikalnega stila pa bodo odlična izbira tudi struženi stebrički.

Kovina

Za ljubitelje industrijskega ali rustikalnega sloga so kovinski detajli nepogrešljiv del interiorja. Ograje so lahko izdelane iz nerjavečega jekla (inox), pletenice ali železa, ki narekujejo modernejši stil, za pridih zgodovine pa izberemo kovano železo ali medenino. Za dotik topline je pogosta izbira tudi kombinacija kovine in lesa: ročaj ograje je lesen, stebrički oziroma polnilo pa iz izbrane kovine.

Steklo

Steklena ograja narekuje čiste, minimalistične linije. Čeprav je za vzdrževanje zahtevnejša, od vseh materialov prepušča največ svetlobe in je v prostoru najbolj neopazna. Za varen in eleganten prijem lahko poskrbijo priljubljeni leseni ročaji, varno pritrditev stekla na stopnice pa omogočijo posebna prijemala ali kovinski profili.

Samonosilne stopnice

Samonosilne stopnice ponujajo odličen izkoristek prostora, v dom pa vnesejo pridih sodobnosti. Izbirate lahko med različnimi tipi konstrukcij, medtem ko med materiali prevladujeta les in kovina.

Oglejte si galerijo samonosilnih stopnic

Najpogosteje uporabljene vrste lesa

Za stopnice uporabljamo tako domače kot tuje vrste lesa.

Pri izbiri se vedno oziramo na materiale ter stil pohištva in tal v bližini, veliko vlogo pa igra tudi podatek o predvideni obremenjenosti stopnišča.

Najpogosteje izbrane vrste lesa so hrast, bukev, češnja, javor, jesen in oreh, za katere tudi v čim večji meri posegamo po ponudbi domačega trga.

Hrast

Bukev

Jesen

Oreh

Javor

Češnja

Dobro je vedeti

Kaj je še pomembno za dolgo obstojnost stopnic?

Zelo pomemben pogoj za dolgo obstojnost lesenih stopnic je primerna klima v prostoru.

Masivnim lesenim stopnicam bodo najbolj odgovarjali pogoji, ki so tudi sicer priporočljivi za bivalne prostore: relativna vlažnost zraka naj dosega 45-60 %, temperatura zraka pa 20-23 stopinj Celzija. Pri prenizki ali previsoki vlagi se v lesu zaradi krčenja in raztezanja namreč pojavijo razpoke in druge deformacije.

Kako pravilno negovati lesene stopnice?

Za vzdrževanja zaščitnega sloja laka oz. oljene površine uporabite za to namenjena negovalna sredstva.

Ko nastane večja obraba laka oz. olja, je treba površino obnoviti s ponovnim nanosom materiala za površinsko zaščito.

Kako pravilno očistiti lesene stopnice?

Predvsem moramo biti pozorni, da s stopnic redno odstranjujemo pesek in druge drobne delce, ki poškodujejo zaščitni sloj in les. Prav tako s stopnic nemudoma obrišemo vsakršno razlito tekočino.

Za suho čiščenje uporabimo sesalec z mehko krtačo ali omelo, da ne poškodujemo zaščitnega sloja, ki je površinsko nanesen na stopnice.

Če je potrebno mokro čiščenje, stopnice očistimo z mehko vlažno krpo, ki je še vedno dovolj suha, da za seboj ne pušča mokrih sledi. Pri tem lahko uporabimo tudi blag detergent, primeren za lesene površine.

Čiščenje lakiranih in oljenih površin s parnim čistilcem odsvetujemo, saj bi to poškodovalo zaščitni sloj.